Снимка: Извора, уикипедияРядка археологическа находка е открита в крепостта Петрич кале

...
Снимка: Извора, уикипедияРядка археологическа находка е открита в крепостта Петрич кале
Коментари Харесай

Откриха рядка археологическа находка в крепостта Петрич кале край Аврен

Снимка: Извора, уикипедия

Рядка археологическа находка е открита в крепостта Петрич кале край Аврен.

Археолози са разкрили напълно непокътната мраморна маса при изследванията през тази година в крепостта Петрич кале в община Аврен, заяви ръководителят на изследванията Мария Манолова-Войкова, осведоми Българска телеграфна агенция.

Тя посочи, че датировката на масата е от късноримската-ранновизантийска столетия или 4-5 век. Според специалиста  масата е извънредно необичаен монумент.  Полировката ѝ е доста фина.

В България това е първата такава открита непокътната маса, уточни археологът. Диаметърът ѝ е към 1.2 метра, тънък мрамор. Оказа се, че в Гърция и Турция има намирани такива маси, само че това е първият случай в България за цялостен подобен монумент, изясни Войкова. В момента реставраторът работи по нея и при всички случаи ще влезе в експозицията на музея.

Масата е открита при изследването на помещение на кулата на крепостта . Кулата е била запълнена със строителни боклуци при някакво срутване, което е станало евентуално в края на 3 - началото на 4 век. Тя беше запълнена съвсем до горе с хоросан, строителни материали, цели сегменти, които са рухнали от стените ѝ, изясни археологът.

Масата е открита при разчистването на отпадъците от сриването. Срутването е помогнало на археолозите да открият всичко непокътнато, а кулата да е в достоверен тип. Войкова изясни, че проектът на кулата към този момент се е обрисувал изцяло, обрисували са се и разнообразни преправки, които са правени във времето, и на процедура изследването ѝ завършва. В момента стартира работа по спешната консервация на зидовете.

Тя посочи, че за благополучие зидовете на кулата са в доста положително положение, само че все пак се нуждаят спомагателна отбрана, най-много от защитно покритие. Специалистът се надява това да бъде направено в идващите години.

Според нея  паметникът е фактически незабравим и в действителност си заслужава по-специално внимание и грижа . На север от Стара планина няма цитадела с по този начин добре непокътната архитектура, счита експертът. По думите ѝ всички други са били малко или доста разрушени по време на варварските нашествия през 5-6 век. Тази цитадела, може би поради местоположението си и това, че е била много недостъпна, остава незасегната от вълната от опустошения в края на 5 и началото на 6 век.

Освен масата, при изследванията през тази година са открити предмети, които са присъщи за подобен тип гражданска сграда - доста керамика, доста монети от късно римската и ранно византийската столетия.

Най-големият проблем е неналичието на път до обект а, сподели още тя. Според Мария Манолова-Войкова, до момента в който не бъде изработен път до крепостта и изследвания, и туристите ще бъдат затруднени.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР